CANÇONS i ARRELS amb la CORAL SANT JORDI

El passat diumenge 19 de gener de 2020, a les 18:30 hores, el públic va gaudir d’aquest concert titulat “Cançons i Arrels”, a càrrec de la Coral Sant Jordi. Més de 80 persones van assistir a aquest concert organitzat pel Casal Cultural i Recreatiu de Castellbisbal emmarcat en els actes del programa de la Festa Major de Sant Vicenç de Castellbisbal.

El concert va comptar amb l’actuació de l’actriu Laura Aubert i amb dramatúrgia d’Ariadna Pastor.

La Coral Sant Jordi nasqué l’any 1947 d’un grup d’amics animats per Oriol Martorell, que des de l’inici n’assumí la direcció i encapçalà no tan sols una manera personal d’entendre i interpretar la música, sinó també una determinada projecció social del fet musical, vinculada i compromesa amb el moment històric del país.
Per a la Coral Sant Jordi, l’aportació d’Oriol Martorell ha estat essencial: va ser l’ànima i el dinamitzador d’una línia coral de plena vigència de la qual donen idea les seves paraules: “[…] ho hem volgut cantar tot. Des de melodies medievals gregorianes o del Llibre Vermell de Montserrat, fins a música de jazz, sense oblidar els grans músics de tots els temps.”
Amb aquest esperit eclèctic, combinat alhora amb un compromís amb la música catalana, la Coral posseeix una llarga trajectòria de difusió musical, que ja compta amb més de 1.800 concerts, interpretats a Catalunya, l’Estat espanyol i d’altres països europeus, i que l’ha dut a col·laborar amb directors i compositors del prestigi de Sergiu Celibidache, Eduard Toldrà, Duke Ellington, Antoni Ros Marbà, Sergiu Comissiona, Edmon Colomer, Laszlo Heltay, Laurence Foster i Lluís Llach, entre d’altres.
Amb més de setanta anys d’història, la Coral Sant Jordi continua fidel a la seva orientació inicial de transmetre el patrimoni de la música coral amb el màxim rigor tècnic i artístic a un públic el més ampli possible. Projectada al futur des de l’experiència, manté viva la il·lusió per superar els reptes que planteja el panorama actual del cant coral, amb una exigència constant per millorar el procés musical en tots els aspectes.
Des de setembre de 2016, el seu director titular és Oriol Castanyer i Martí.

El concert que ens oferí la Coral Sant Jordi volia ser un reflex dels modernismes musicals. Cal recordar que arran de les revolucions que s’estengueren per Europa a mitjans del segle XIX, amb la creació de nous estats i la dissolució definitiva d’alguns grans imperis, el sentiment nacionalista va començar a impregnar de manera molt intensa determinats sectors de la societat. A nivell artístic, començaren a prendre forma els anomenats nacionalismes musicals, que no deixaven de ser un intent d’afiançar una manera pròpia d’escriure música en contraposició a l’estil predominant fins aleshores, centralitzat en la música germànica. Sense poder-se escapar del tot de la influència de la música que provenia de les grans potències centreeuropees (França i Alemanya), molts compositors van trobar en la música popular pròpia de cada país noves fonts d’inspiració i llenguatges que els diferenciaven de la resta. La música coral, molt lligada a les tradicions i a la cultura popular, va ser un camp propici per a la creació d’aquests estils compositius nacionals.
El concert que us proposem vol ser una mirada àmplia per la música d’alguns d’aquests països i compositors. Així doncs, farem un viatge a través de les cançons que alguns dels autors més importants de cada país van escriure, gairebé sempre, sobre textos populars o d’escriptors de la pròpia nació, utilitzant ritmes, melodies i harmonies que els identificaven amb la seva pròpia cultura popular. Un viatge que, amb la col·laboració de l’actriu Lloll Bertran, ens portarà, també, a descobrir el context polític i socioeconòmic en el qual van sorgir aquests moviments nacionalistes. Des d’Anglaterra a Hongria, passant per Escandinàvia i Bohèmia, per finalitzar la ruta a Catalunya.

Fou un magnífic concert que ens va fer gaudir a tots i totes.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *