El passat 31 d’agost de 2017, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castellbisbal envià un correu electrònic al Casal Cultural i Recreatiu de Castellbisbal informant que es necessitava la sala principal de l’entitat per al dia 1 d’octubre de 7.00 a 23.00 hores. Sense dir-se explícitament s’entenia que el Casal esdevindria, de nou, un dels 3 col·legis electorals de Castellbisbal. La resposta del Casal fou afirmativa i emmarcant-ho en el conveni signat amb l’Ajuntament de Castellbisbal on queda clar que qualsevol responsabilitat l’ha d’assumir el llogater i n’eximeix l’entitat.
Posteriorment el dijous 14 de setembre del 2017, des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castellbisbal es comunica que l’Ajuntament de Castellbisbal no assumia les responsabilitats derivades del conveni signat i que l’ocupació del Casal el diumenge 1 d’octubre no es podia facturar a l’Ajuntament de Castellbisbal, malgrat que en qualsevol convocatòria electoral, sempre s’havia fet així. També es comunicava que “unes persones” es posarien en contacte amb l’entitat.
El mateix dia el Casal rep una trucada d’un representant de “Castellbisbal pel Sí” anunciant que algun dels partits o associacions que en formen part, assumiria les despeses derivades de l’ús del Casal Cultural i Recreatiu de Castellbisbal com a col·legi electoral el pròxim dia 1 d’octubre de 2017.
Donades les actuals circumstàncies jurídiques i polítiques, la junta directiva del Casal decidí demanar informes als Serveis Jurídics de la Federació d’Ateneus de Catalunya i a diferents bufets d’advocats. La raó de les consultes estava motivada perquè calia aclarir qui havia d’assumir les responsabilitats i quines podien ser les conseqüències que la negativa de l’Ajuntament de Castellbisbal motivava.
Tots els informes sol·licitats conclouen que tot allò que serveixi per poder realitzar la comtessa electoral podria tenir corresponsabilitats. També se’ns informava que consensuar la cessió de l’espai com a seu electoral i executar-la, comportarà segurament que el Govern espanyol demanés explicacions sobre l’actuació, i que aquest podria efectuar sancions jurídiques i/o econòmiques a les persones voluntàries i/o a l’entitat.
Davant d’aquestes circumstàncies, i independentment del posicionament personal i polític de cada un dels membres de la junta, el divendres 15 de setembre, la junta va acordar per unanimitat, no autoritzar l’ús del Casal com a col·legi electoral el diumenge 1 d’octubre de 2017. La junta valorà que a Castellbisbal hi ha suficients espais de titularitat municipal per acollir taules electorals i esdevenir col·legi electoral, a diferència d’altres municipis on l’ateneu o casal és l’únic espai disponible. La junta va tenir molt present que no podia prendre un acord que pogués derivar en unes conseqüències jurídiques, penals o econòmiques, ara o en el futur. Així mateix valorà que no podia posar en perill a la mateixa entitat o el seu patrimoni. La junta vol manifestar així mateix, que en cap cas, cap decisió, pot comportar conseqüències personals, familiars o patrimonials.
La junta acordà així mateix comunicar aquest acord a l’alcalde de Castellbisbal, Joan Playà i Guirado. També acordà comunicar aquest acord al representant de “Castellbisbal pel Sí” i als mitjans de comunicació locals.
Finalment la junta directiva vol manifestar que la seva única motivació ha estat, és i serà servir el país des de l’àmbit cultural i social i treballar sense defallir per l’entitat i pel seu futur.